02 February 2008

Semua Orang Ada Alasan, Tapi Tak Semua Orang SUDI Menerima Alasan...


KITA sudah memasuki bulan ke dua tahun 2008. Rasa sekejap saja masa berlalu, bukan? Minggu lepas saya memang terasa dipermain-mainkan sekaligus ia membuat saya begitu tertekan. Hal ini menyebabkan penyakit athma saya tiba-tiba menyerang kembali. Apabila saya kurang dapat mengawal emosi, biasanya saya akan terbatuk-batuk, uhuk! uhuk! uhuk! Sakit dada macam nak pecah!

Ekoran SMS daripada seseorang yang menjanjikan akan menyelesaikan tugas yang saya berikan kepadanya, tetapi hal sebaliknya berlaku. Beliau hanya mampu menyudahkan sebahagian saja kerja tersebut dalam masa yang dia sendiri janjikan. SMS sebelumnya, 'SAYA JAMIN SIAP!' Saya mengangap SMS itu janjinya, janji yang sudah masuk lebih tiga kali dimungkirinya. SMS itu juga saya anggap riak dan terlalu yakin sedangkan saya rasa dia tak berusaha untuk menyudahkan tugas tersebut.

Sebelum ini saya sudah marah. Tetapi saya masih percaya dia akan menyudahkannya. Kemudian dia berjanji untuk kali yang keberapanya, iaitu berjanji akan menyudahkan kerja tersbut pada Khamis. Paginya, dia SMS... 'Maaf, kerja tu aku akan siapkan Isnin'. Ketika membaca SMS itu, aku sudah tiada reaksi - bagai telah kematian perasaan!

Aku duduk menung dan meningglkan buat sementara kerja-kerja yang aku buat tadi. Saja nak merehatkan minda sambil berfikir-fikir tentang manusia di sekeliling saya. Sesiapa pun akan marah, bengang atau yang seumpamanya - kerana kerja yang saya amanahkan kepadanya harus juga saya serahkan kepada orang lain. Saya tarik nafas dalam-dalam mencari hikmah di sebalik semua ini. Adakah saya perlu bersikap TIDAK PERCAYA lagi kepada kawan saya itu, setelah lebih lima kali dia memberi alasan kerana tidak menyiapkan kerja yang saya berikan?

Saya cuba untuk memahami situasinya walaupun dia mungkin tak pernah mahu memahami kedudukan saya pula. Tak apa... Saya tahu dia ada alasan mengapa hal itu berlaku. Biarlah dia dengan seribu satu alasan sekalipun, saya sebenarnya tak mahu mendengar apa-apa kerana nanti saya menjadi marah kepadanya. Sebab itu saya bersikap tak apa, kerana bila marah-marah syaitan masuk campur dan saya mungkin akan memutuskan silaturrahim dangan kawan ini. Saya membuat kesimpulan - mungkin saya hanya memutuskan urusan perniagaan dengannya, tetapi tidak untuk persahabatan.

Saya menanti pagi Isnin untuk melihat sama ada dia berjaya 'menyejukkan' hati saya. Mudah-mudahan dia mampu, kerana saya telah hilang keyakinan terhadapnya. Saya sebenarnya seorang yang 'degil'. Saya degil untuk terus memberinya peluang, tetapi mungkin saya jadi degil untuk tidak lagi memandangnya...

Petang hari itu pula saya ada mesyuarat kecil. Tak lama, ia berjalan sekitar setengah jam saja, kemudian kami turun ke kedai mamak untuk minum-minum. Sebaik meneguk air, hujan turun dengan lebat. Setelah agak reda, saya minta diri kerana ada hal lain yang harus saya selesaikan. Saya berlari anak menuju ke kereta...

Kemudian saya terpaku seketika apabila mendapati sebuah BMW menghalang kereta saya. Saya masuk dan membunyikan hon beberapa kali. Tak ada reaksi, cuma orang semakin ramai menyaksikan saya yang mula berasap kepala cuba untuk mengeluarkan kereta. Dua tiga kali saya menjerit walaupun tanpa reaksi. Lebih kurang 20 minit, setelah berhempas pulas cuba meloloskan kereta dari halangan BMW itu, seorang lelaki berkopiah dalam lingkungan 50-an mengangkat tangan meminta maaf.

"Maaf dik, saya tak dengar..." Alasan lagi!

Saya cuma menjawab, "Mujur kereta pakcik tak calar..." Saya terus berlalu tanpa menoleh pakcik itu. Kalau lama-lama melayan nnti saya semakin marah, bila marah syaitan masuk campur - dah tak hairan nanti saya menjadi 'kurang ajar' kepada pakcik itu. Cuma hari itu yang saya tahu Tuhan menganugerahkan kepada saya pengetahuan lagi tentang sikap manusia. Tentang kejujuran, amanah, tangungjawab dan sikap terhadap persekitaran.

Kepada kawan saya itu, terima kasih banyak-banyak kerana walaupun saya marah tapi saya mampu mengawal agar ia tak meletup! Ia mengajar saya, andai ada tugas yang diamanahkan kepada saya, saya harus selesaikan. Jika berjanji, teliti dahulu adakah saya berkemampuan untuk menunaikan janji itu. Dan seterusnya, saya tahu dia juga manusia biasa seperti saya, yang pasti-pasti akan melakukan kesilapan.

Kepada pakcik BMW atau sesiapa saja yang jika terdesak tiada lagi petak letak kereta yang kosong, dan terpaksa menghalang kereta lain - sila tinggalkan nombor telefon anda di atas dashboard. Biar mudah orang yang keretanya kamu halang untuk menghubungi kamu.

Petangnya setelah segala urusan selesai, saya baring mengadap televisyen. Sesuatu yang saya dapat dan boleh saya kongsi di sini untuk semua; 'Kita ada otak dan pemikiran, kita ada hati yang mengawal dan menilai segala perbuatan - gunakan anugerah-anugerah Tuhan itu agar kita menjadi hamba yang lebih berkualiti kepada diri sendiri serta orang lain.'

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin