15 January 2009

Dah Lama TAKNAK!SUDAH hampir lima tahun saya tinggalkan rokok! Alhamdulillah, saya langsung tak ada nafsu terhadap benda laknat yang saya sedut selama 20 tahun sebelum ini. Baru-baru ini saya mengalami batuk-batuk, satu fenomena biasa yang saya hadapi sejak berhenti merokok. Ada waktu-waktu memang teruk juga melayan batuk. Menurut doktor, saya antara yang beruntung kerana mampu berhenti merokok sebelum usia 40. Maknanya, saya kurang risiko untuk mendapat kanser!

Menurut doktor lagi, gangguan batuk-batuk tersebut mungkin salah satu impak dan kesan pemulihan paru-paru saya. Kesan asap rokok yang selama ini melekat pada dinding paru-paru saya mungkin berguguran kerana tumbuhnya sel-sel baru. Tak apalah, saya dah semakin biasa dengan hal-hal seperti itu. Kerana, sepanjang 3 bulan pertama saya berhenti merokok sepanjang masa itulah saya mengalami batuk-batuk tanpa henti.

Ramai yang tanya kenapa dan macam mana saya boleh berhenti merokok macam tu saja. Tak ada jawapan yang benar-benar dapat menjelaskan hal ini kerana bagi saya setiap orang ada kemampuan masing-masing. Mungkin saya boleh tapi tidak pada orang lain. Lalu untuk pertanyaan seperti itu saya jawap dengan pertanyaan kembali, "Kamu rasa kamu nak berhenti merokok atau tidak?" Maksudnya berhenti bukan kerana sesuatu sebab - seperti bini/awek paksa, sakit dada, batuk dsb.

TAKNAK! Ungkapan ini boleh disifinisikan kepada;
i) TAKNAK! merokok dah
ii) TAKNAH! berhenti merokok lagi
Jadi, sekarang terpulang kepada anda untuk menentukannya. Kalau berhenti merokok pun belum tentu kamu dapat jimatkan duit rokok tersebut. Tapi kalau terus merokok, dah tentu-tentu kamu bazirkan duit tersebut, kan?

Ini pula bukan kajian pakar, tetapi sekadar penelitian saya. Jika kamu sudah mula berhenti merokok tetapi kemudian bebalik kepada tabiat itu, biasanya kamu akan menjadi perokok yang semakin teruk. Kalau dulu 20 batang sehari, ia mungkin meningkat kepada 40 batang pula!

Pagi tadi, saya minum di sebuah restoran mamak. Dan, saya terus perhatikan satu perangai manusia perokok yang dah lama saya perhatikan. Rasanya mungkin dulu sewaktu jadi perokok, saya juga melakukan 'kebodohan' dan 'kekurang-ajaran' seperti itu. Pertama-tama perangai tak senonoh dan pengotor seorang perokok adalah, walaupun ada ashtray di atas meja tempat dia duduk, DIA TETAP BUANG HABUK ROKOK DI LANTAI! Kemudian bila dah habis campak puntung kat lantai pijak sampai penyak! Bodohkah atau bangangkah atau buta kayukah kerana tak reti gunakan tempat habuk rokok itu?

Keduanya; seorang perokok itu selfish! Dia hanya fikir betapa nikmat dan sedap asap yang masuk ke dalam paru-parunya, tanpa fikir kerimasan orang lain dengan asap yang dia hembus keluar. Kenapa tak telan semua asap tersebut? Mungkin perokok akan kata mengada-ngada saja konon rimas dengan asap rokok. Ya! Memang merimaskan, malah MELEMASKAN! Dulu saya pun tak peduli hal itu, tetapi apabila saya sudah tidak merokok lagi, saya berasa cukup LEMAS duduk berhampiran orang yang merokok. Jadi, kalau kamu itu seorang 'perokok mulia' dan bersopan santun, tolong hormati keselesaan orang lain - kamu nak mampus telan asap pergi jauh-jauh!

Menurut Organisasi Kesihatan Dunia, produk tembakau saat ini menjadi penyebab utama kedua kematian di dunia. Tembakau bertanggungjawab atas kematian 1 daripada 10 orang dewasa di seluruh dunia, sekitar 5 juta kematian setiap tahunnya, sementar kanser saat ini membunuh 7 juta orang dalam setahun.

Apabila angka-angka terus meningkat pada tahap sekarang ini, tembakau dan pelbagai penyakit yang berhubungan dengan merokok akan menjadi pembunuh terbesar di dunia pada tahun 2030, membunuh 10 juta orang dalam setahun.

Sekitar 1.3 bilion orang adalah perokok tetap. Separuh daripada mereka bererti 650 juta orang pada akhirnya akan tewas gara-gara tembakau. Negara-negara maju yang paling banyak menderita. Saat ini 84 peratus perokok berada di negara-negara berpendapatan menengah - rendah, tempat kebiasaan merokok meningkat secara bertahap sejak tahun 1970.

Sebaliknya, tahap merokok di kalangan lelaki dari Amerika Syarikat menurun 55 peratus pada tahun 1950-an menjadi 28 peratus pada tahun 1990-an. Di Timur Tengah tempat separuh lelaki dewasanya merokok meningkat 24 peratus antara tahun 1990 dan 1997.

Konsekuensi ekonomi dari kebiasaan merokok di dunia berkembang sama berbahayanya dengan iampaknya terhadap kesihatan. Di tempat-tempat seperti Nigeria, Vietnam dan Bangladesh, (di Malaysia juga) keluarga-keluarga miskin menghabiskan wang sepertiga lebih banyak kepada produk-produk tembakau daripada makanan.

2 comments:

  1. alangkah bagusnya andai suami saya bersikap macamm anda..sudah jenuh mulut nih membebel supaya menghentikan tabiat merokoknya yg saya kira sudah hampir kritikal..

    P/s: apa rahsia anda..

    ReplyDelete
  2. mulai hari ini, qaseh jangan bebel - x berapa praktikal. kadang2 ibarat mencurah air di daun keladi pun ya.

    sebagai bekas perokok tegar, saya dulu kalau makin dibebel, makinnnn banyak berasapnya. eheheh... tapi ada satu kadang-kadang lelaki ni 'kalah', tak banyak sikit. kalau isteri bebel dia x amik port... cuba suruh anak2 tegur. atau, kalau dia nk merokok suruh dia pegi jauh2.

    ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin