18 January 2009

Masih Adakah Rasa Belas Kasihan?

Suatu hari, pada masa pemerintahan Khalifah Umar, ketika Umar sedang duduk-duduk dengan para sahabatnya, tiga pemuda bangsawan yang tampan memasuki majlisnya.

Dua orang di antaranya berkata, "Kami berdua bersaudara. Ketika ayah kami sedang bekerja di ladangnya, dia dibunuh oleh pemuda ini, yang sekarang kami bawa kepada tuan untuk diadili. Hukumlah dia sesuai dengan Kitabullah."

Umar menatap pemuda ketiga dan memintanya untuk berbicara.

"Walaupun di sana tidak ada saksi sama sekali, Allah, Yang selalu Hadir, mengetahui bahawa mereka berdua berkata yang sebenar-benarnya," kata si tertuduh itu.

"Aku sangat menyesal ayah mereka terbunuh di tanganku. Aku orang dusun. Aku tiba di Madinah pagi tadi untuk berziarah ke makam Rasullulah s.a.w. Di pinggir kota, aku turun dari kudaku untuk menyucikan diri dan berwudhu. Kudaku mulai memakan ranting-ranting pohon kurma yang bergelantungan melewati tembok. Setelah melihatnya, aku menarik kuda menjauhi ranting-ranting tersebut. Pada saat itu juga, seorang laki-laki tua yang sedang marah mendekatiku dengan membawa batu yang besar. Dia melemparkan batu itu ke kepala kudaku, dan kudaku pun mati. Kerana aku sangat menyayangi kuda itu, aku tak dapat mengawal diri. Aku mengambil batu itu dan melemparkannya kembali ke arah orang tua tersebut. Dia rebah dan meninggal. Jika aku ingin melarikan diri, aku boleh saja melakukannya, tetapi ke mana? Jika aku tidak mendapatkan hukuman di sini, di dunia ini, aku pasti akan mendapatkan hukuman yang abadi di akhirat nanti. Aku tidak bermaksud membunuh orang tua itu, tetapi kenyataannya dia mati di tanganku. Sekarang tuanlah yang berhak mengadili aku."

Khalifah berkata, "Engkau telah melakukan pembunuhan. Menurut hukum Islam, engkau harus menerima hukuman yang setimpal dengan apa yang telah engkau lakukan."

Walaupun pernyataan itu bererti satu pengumuman kematian, pemuda itu tetap bersabar; dan dengan tenang dia berkata, "Kalau begitu, laksanakanlah. Namun, aku menanggung satu tanggungjawab untuk menyimpan harta kekayaan anak yatim yang harus aku serahkan kepadanya bila dia telah cukup umur. Aku menyimpan harta tersebut di dalam tanah agar selamat. Tak ada seorangpun yang tahu letaknya kecuali aku. Sekarang aku harus menggalinya dan menyerahkan harta tersebut kepada pengawasan orang lain. Kalau tidak, anak yatim itu akan kehilangan haknya. Beri aku tiga hari untuk pergi ke desaku dan menyelesaikan masalah ini."

Umar menjawab, "Permintaanmu tidak dapat dipenuhi kecuali ada orang lain yang bersedia menggatikanmu dan menjadi jaminan untuk nyawamu."

"Wahai Amirul Mukminin," kata pemuda tersebut, "Aku dapat melarikan diri sebelumnya jika aku mahu. Hatiku sarat dengan rasa takut kepada Allah; yakinlah bahawa aku akan kembali."

Khalifah menolak permintaan itu atas dasar hukum. Pemuda itu memandang kepada para pengikut Rasullulah s.a.w, yang mulia yang berkerumun di sekeliling khalifah. Dengan memilih secara rambang, dia menunjuk Abu Dzar Al-Ghifari dan berkata, "Orang ini akan menjadi jaminan bagiku." Abu Dzar adalah salah satu saeorang sahabat Rasulullah s.a.w. yang paling dicintai dan disegani. Tanpa keraguan sedikit pun, Abu Dzar setuju untuk menggantikan pemuda itu.

Si tertuduh pun dibebaskan untuk sementara waktu. Pada hari ketiga, kedua pengadu itu kembali ke sidang khalifah. Abu Dzar ada di sana, tetapi tertuduh itu tidak ada. Kedua penuduh itu berkata: "Wahai Abu Dzar, anda bersedia menjadi jaminan bagi seseorang yang tidak anda kenal. Seandainya dia tidak kembali, kami tidak akan pergi tanpa menerima pengganti darah ayah kami."

Khalifah berkata, "Sungguh, bila pemuda itu tidak kembali, kita harus melaksanakan hukuman itu kepada Abu Dzar."

Mendengar kata-kata tersebut, setiap orang yang hadir di sana mulai menangis, kerana Abu Dzar orang yang berakhlak sempurna dan bertingkah laku sangat terpuji, merupakan cahaya dan inpirasi bagi semua penduduk Madinah.

Ketika hari ketiga itu hampir berakhir, kegemparan, kesedihan dan kekaguman orang-orang mencapai puncaknya, tiba-tiba pemuda itu muncul. Dia datang dengan berlari dan dalam keadaan penat, berdebu dan berkeringat. "Aku mohon maaf kerana telah membuat anda bimbang," dia berkata termengah-mengah, "Maafkan aku kerana baru tiba pada saat terakhir. Terlalu banyak yang harus aku kerjakan. Padang pasir sangatlah panas dan perjakanan ini teramat panjang. Sekarang aku telah sedia, laksanakanlah hukumanku."

Kemudian dia berpaling kepada kumpulan orang ramai dan berkata, "Orang yang beriman selalu menepati ucapannya. Orang yang tidak dapat menepati kata-katanya sendiri adalah orang munafik. Siapakah yang dapat melarikan diri dari kematian, yang pasti akan datang cepat atau lambat? Apakah saudara-saudara berfikir bahawa aku akan menghilang dan membuat orang-orang berkata, orang-orang Islam tidak kagi menepati ucapannya sendiri?"

Kumpulan orang ramai kemudian berpaling kepada Abu Dzr dan bertanya apakah dia sudah mengetahui sifat yang terpuji daripada pemuda tersebut. Abu Dzar menjawa, "Tidak, sama sekali. Tetapi, saya tidak merasa mampu untuk menolaknya ketika dia memilih saya, kerana hal itu sesuai dengan asas-asas kemuliaan. Haruskah saya menjadi orang yang membuat rakyat berkata bahawa tak ada lagi perasaan haru dan kasih sayang yang tersisa dalam Islam?"

Hati dan perasaan kedua penuduh itu tersentuh dan bergetar. Mereka lalu menarik tuduhannya, seraya berkata, "Apakah kami harus menjadi orang yang membuat rakyat berkata bahawa tiada lagi rasa belas kasihan di dalam Islam?"

Sungguh benar; bahawa dalam diri orang Islam itu ada rasa belas kasihan antara sesama manusia, tetapi hari ini umat Islam dibunuh, disiksa dan diperlakukan sesuka hati tanpa ada rasa perikemanusiaan. Moga Allah s.w.t melindungi umat Islam di Palestin.

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin