16 November 2007

Kerana di Dalam Gelap, di Luar Terang!


Ini kisah tentang tokoh sufi terkenal, Nasruddin...

Suatu hari, Nasruddin mencari sesuatu di halaman rumahnya yang penuh dengan pasir. Ternyata dia mencari jarum. Tetangganya yang berasa kasihan, turut membantunya mencari jarum tersebut. Tetapi setelah sejam mereka mencari jarum itu tidak ditemui juga.

Tetangganya bertanya, "Jarumnya jatuh di mana?"
"Jarumnya jatuh di dalam," jawab Nasruddin.
"Kalau jarum jatuh di dalam, kenapa mencarinya di luar?" tanya tetangganya.
Dengan ekspresi tanpa dosa, Nasruddin menjawab, "Kerana di dalam gelap, di luar terang."

BEGITULAH, perjalanan kita mencari kebahagiaan dan keindahan. Sering kali kita mencarinya di luar dan tidak mendapat apa-apa. Sedangkan daerah tergelap dalam mencari kebahagiaan dan keindahan, sebenarnya adalah daerah-daerah di dalam diri. Justru letak 'TELAGA' kebahagiaan yang tak pernah kering, berada di dalam. Tak perlu juga mencarinya jauh-jauh, kerana 'TELAGA' itu berada di dalam semua orang.

Sayangnya kerana faktor peradaban, keserakahan dan faktor lainnya, banyak orang mencari telaga itu di luar. Ada orang yang mencari bentuk kebahagiaannya dalam kehalusan kulit, kedudukan, baju mahal, kereta mewah atau rumah tersergam indah. Tetapi kenyataannya, setiap pencarian di luar tersebut akan berakhir pada bukan apa-apa. Kerana semua itu, tidak akan berlangsung lama. Kulit, misalnya, akan berkedut kerana dimamah usia, kereta mewah akan berganti dengan model terbaru, kedudukan juga akan hilang apabila tiba masanya.

"Setiap perjalanan mencari kebahagiaan dan keindahan di luar, akan selalu berakhir pada bukan apa-apa, leads you nowhere. Setiap kekecewaan hidup yang jauh dari keindahan dan kebahagiaan, bermula dari mencarinya di luar." Untuk mencapai tahap kehidupan yang penuh keindahan dan kebahagiaan, seseorang harus melalui lima buah 'pintu' berikut:


Pintu pertama adalah stop comparing, start flowing.

Stop membanding dengan yang lain. Seorang ayah atau ibu belajar untuk tidak membandingkan anak dengan yang lain. Kerana setiap pembandingan akan membuat anak-anak mencari kebahagiaan di luar.

Setiap penderitaan hidup manusia, setiap bentuk ketidakindahan, dimulai dari membandingkan. Kita perhatikan ke sebuah titik, mengalir (flowing) menuju ke kehidupan yang paling indah di dunia, iaitu menjadi diri sendiri. Apa yang disebut flowing ini sesungguhnya sederhana saja. Kita akan menemukan yang terbaik dari diri kita, ketika kita mulai belajar menerimanya. Sehingga kepercayaan diri juga dapat muncul. Kepercayaan diri ini berkaitan dengan keyakinan-keyakinan yang kita bangun dari dalam. "Tidak ada kehidupan yang paling indah dengan menjadi diri sendiri. Itulah keindahan yang sebenar-benarnya!"


Pintu kedua adalah menuju keindahan dan kebahagiaan adalah memberi.

Antara sebab utama kita berada di bumi ini, adalah untuk memberi. Jika masih ragu dengan kegiatan memberi, ertinya kita harus memberi lebih banyak. Ada tiga tangga emas kehidupan. I intend good, I do good and I am good - 'saya berniat baik, saya melakukan hal yang baik, kemudian saya menjadi orang baik'. Yang baik-baik itu boleh kita lakukan bila kita menumpukan kepada hal memberi.

Memberi bukan hanya selalu dalam bentuk material. Pemberian dapat berbentuk senyum, pelukan, perhatian, dan setiap manusia yang sudah rajin memberi, dia akan memasuki wilayah beauty and happiness.


Cahaya dalam pintu ketiga untuk menuju keindahan dan kebahagiaan adalah berawal dari semakin gelap hidup anda, semakin terang cahaya anda di dalam.

Perhatikanlah bintang pada malam hari tampak bercahaya, jika langitnya gelap. Sedangkan, lilin di dalam sebuah ruangan akan bercahaya bagus, jika ruangannya gelap.

Ertinya, semakin anda berhadapan dengan masalah dan cubaan dalam hidup, semakin bercahaya anda dari dalam. Jika anda mempunya suami yang kasar dan selalu marah-marah, jangan lupa mengucapkan terima kasih kepada Tuhan, atau anda punya isteri yang cerewet, ucapkan terima kasih pada Tuhan, kerana orang cerewet adalah guru kehidupan terbaik. Paling tidak daripada orang cerewet kita belajar tentang kesabaran. Jika anda mempunya ketua berperangai diktator, itu sengaja 'dikirim' kepada anda. Agar anda belajar tentang kebijaksanaan. Orang yang pada akhirnya menemukan keindahan dan kebahagiaan, biasanya telah lulus dari 'universiti kesukaran'. Semakin banyak kesukaran hidup yang kita hadapi, semakin diri kita bercahaya dari dalam.

Mengutip ungkapan Jamaluddin Rumi, semuanya dikirim sebagai pembimbing kehidupan dari sebuah tempat yang tidak terbayangkan. "Tidak hanya orang cantik saja yang berguna, orang jelek juga berguna. Gunanya adalah kerana orang jelek, orang cantik terlihat jadi tambah cantik. Jadi semuanya ada gunanya, untuk menghidupkan cahaya-cahaya beauty and happiness."


Pintu keempat adalah rangkaian sikap.

Sikap ini dimulai dari berhenti membimbangkan segala sesuatunya, dan cuba yakinkan diri bahwa everything will be allright. Setiap kali kita beribadah, berdoa dan memuji Tuhan, tetapi setiap kali pula kita berasa takut. Padahal ketakutan adalah sebentuk ketidakyakinan terhadap Tuhan.


Pintu kelima menuju keindahan dan kebahagiaan yakni tahu diri kita dan kita tahu kehidupan.

Ada cerita tentang kumpulan binatang yang hendak membina sekolah kerana mereka tidak mahu kalah dengan manusia. Semua binatang mengikuti kursus berlari, berenang dan terbang. Tetapi 11 tahun kemudian, binatang-binatang tersebut berasa lelah sekali. Burung tetap hanya boleh terbang, ikan tetap hanya boleh berenang, dan serigala tetap hanya boleh berlari. Akhirnya mereka sampai pada satu kesimpulan, bahawa mereka harus sedar diri. Ikan mesti tahu diri hanya boleh berenang, burung mesti tahu diri hanya boleh terbang sedangkan serigala harus tahu diri hanya boleh berlari.

Seperti haiwan-haiwan tersebut, manusia yang tidak sedar diri adalah manusia yang tidak pernah bertemu keindahan dan kebahagiaan.

Ada sebuah kalimat bijak;
"Telaga kehidupan yang tidak pernah kering berada di dalam. Telaga ini hanya kita temukan dan kita timba airnya kalau kita mampu mengenal diri kita sendiri. Seandainya diri sendiri telah ditemukan, maka ertinya kita kemudian mengetahui kehidupan.

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin